fbpx

Optimizarea tehnică SEO: ce este și cum funcționează

 

Cunoștințele tehnice de bază te vor ajuta să-ți optimizezi website-ul pentru motoarele de căutare și să aducă o notă mare de credibilitate în rangul developerilor.


Odată ce ai realizat un conținut de calitate pe bazele unui research despre cuvintele cheie, este foarte important să fi sigur că este ușor de citit atât de către oameni cât și de către motoarele de căutare.


Nu trebuie să ai cunoștințe vaste despre aceste concepte, dar este important să ai o idee despre ele ca să poți purta o discuție inteligentă cu alți developeri. Colaborarea cu developerii este foarte importantă deoarece vei avea nevoie de ajutorul lor pentru implementarea optimizărilor tale. Ei nu vor prioritiza cerințele tale dacă ei nu pot întelege viziunea ta sau nu pot să le vadă importanța pe care o vezi tu.


Întelegerea optimizărilor tehnice SEO este esențială dacă vrei să te asiguri că paginile tale web sunt structurate atât pentru oameni cât și pentru boți. Am împărțit acest capitol în 2 secțiuni:


1. Cum funcționează un website?

2. Cum înțeleg motoarele de căutare un website?


Din moment ce structura tehnică a unui website poate avea un impact masiv în performața lui, este crucial pentru toată lumea să înțeleagă aceste principii.


1. Cum funcționează website-ul


Mai jos o să vă explicăm drumul care trebuie străbătut de la cumpărarea unui domeniu până la forma lui finală într-un browser. O componentă importantă în acest traseu este punctul critic de randare, acesta fiind procesul prin care codul unui website se transformă intr-o pagină vizibilă.


Având aceste cunoștințe este important ca optimizatorii SEO să ia în considerare următoarele:


– Pașii în crearea unui pagini web poate afecta timpul de încărcare al paginii, viteza fiind foarte importantă pentru a ține clienții pe website-ul tău și este și un factor de clasament pentru Google.

– Google-ul randează anumite resurse, cum ar fi JavaScript, în o “a doua trecere”. Google se va uita prima oară la pagină fără JavaScript, abia după câteva zile sau săptămâni va randa fișierele JavaScript, asta însemnând că elementele critice SEO adăugate paginii care folosesc JavaScript nu vor fi indexate.


Înainte ca un website să fie accesat acesta trebuie să fie încărcat online.


1. Domeniul website-ului trebuie cumpărat. Domeniile precum “brand-developer.com” sunt compărate de la registre care se ocupă cu rezervarea domeniilor.

2. Domeniul este legat de adresa IP. Internetul nu înțelege nume precum “brand-developer.com” ca și adrese de website fără ajutorul serverelor de domenii(DNS). Internetul utilizează o serie de numere numite Internet Protocol(IP) (ex: 127.0.0.1), dar noi vrem să folosească nume precum “brand-developer.com” deoarece le este mult mai ușor clienților să le rețină. Avem nevoie să ne folosim de un server de domenii ca să asociem numele domeniilor cu numărul citit de către internet.


Cum trece un website din server în browser


1. Utilizatorul solicită domeniul. Acum că numele este legat de adresa IP cu ajutorul DNS-ului, clienții pot solicita website-ul scriind numele domeniului direct în browser-ul lor sau dând click pe un link către website.

2. Browser-ul solicită informații. Cererea pentru o pagină web determină browser-ul să facă o verificare DNS pentru a converti numele domeniului în adresa IP. Browser-ul face atunci o cerere către server pentru codul paginii web, cum ar fii HTML, CSS, JavaScript, etc.

3. Serverul trimite informații. Odată ce serverul este solicitat de către website, el trimite website-ului fișierele necesare ca acestea să fie asamblate în browser-ul clientului.

4. Browser-ul asamblează pagina web. Browser-ul a primit acum resursele de la server, dar totuși trebuie să asambleze tot și să randeze informația pentru ca utilizatorul să o vadă în browser-ul lor.

5. Website-ul apare în browser. Într-un final website-ul căutat s-a transformat din cod în ceea ce vedeți pe monitor.


Acum că știm cum un website apare în browser, vom vedea și din ce este făcut. În alte cuvinte, vom vedea codul și limbajele de programare din spatele paginilor.


Cele mai folosite sunt:


– HTML – conținutul website-ului (titluri, conținut, antet, etc..)

– CSS – estetica website-ului (culori, fonturi, etc…)

– JavaScript – cum se comportă (animații, interactivitate, dinamicitate, etc..)


2. Cum înteleg motoarele de căutare website-urile


Motoarele de căutare au devenit foarte sofisticate, dar totuși încă nu pot găsi sau intepreta paginile web la fel cum ar putea un om. Următoarele secțiuni o să vă arate cum puteți trimite conținutul către motaorele de căutare.


Ajută motoarele de căutare să înteleagă conținutul tău structurând-ul cu Schema.


Schema este o metodă de a clasifica și organiza conținutul în așa fel încât motoarele de căutare înțeleg mai bine anumite elemente de pe paginile tale. Acest cod aduce o structură informațiilor tale, de aceea Schema este uneori referită ca și “informație structurată”.


Pentru a ajuta boți ca cei de la Google să înțeleagă la ce se referă o bucată de conținut, schema poate folosi caracteristici speciale pentru a-ți însoții paginile în SERP-uri. Aceste caracteristici speciale sunt uneori numite “fragmente bogate” care probabil le-ai văzut deja în acțiune. Ele sunt elemente de genul:


– Carusel pentru “Top stories”

– Stele de revizuire

– Chenare de căutare pentru Sitelink-uri (legături din site)

– Rețete


Ultimele noastre idei pentru succes cu schema:


– Poți folosi mai multe tipuri de marcaje schemă pe o pagină. Totuși, dacă marchezi un element, un produs spre exemplu, dar exista alte produse pe pagină, tu marchezi toate produsele.

– Nu marcați conținut ce nu este vizibil vizitatorilor. De exemplu, dacă adaugați marcaje structurate pe o pagină, asigurați-vă că sunt vizibile pe pagina respectivă.

– Dacă aveți pagini duplicate, Google cere să marcați fiecare duplicat cu un marcaj structurat, nu doar versiunea canonică.

– Marcajele structurate trebuie să fie o reflexie a paginii dvs.

– Trebuie să aveți conținut original și la zi pe paginile voastre cu informație structurată.


Spune-le motoarelor de căutare ce pagini preferi


Atunci când Google verifică același conținut pe pagini diferite, el câteodată nu știe care pagină să o indexeze în rezultatele căutării. De aceea tag-ul a fost inventat, ca să ajute motoarele de căutare să indexeze mai bine versiunea preferată de conținut și nu toate variantele de conținut duplicat.


Tag-ul rel=“canonical” te ajută să transmiți motoarelor de căutare unde o versiune originală a conținutul este situată. E ca și cum l-ai anunța “Hey motor de căutare! Nu indexa asta, indexează pagina asta.” Deci, dacă vrei să republici un anumit conținut, chiar dacă este puțin modificat, dar nu vrei să creezi un conținut duplicat, tag-ul canonical este aici să salveze situația.


Canonicalizarea făcută bine te asigură că fiecare bucată unică de conținut are doar un singur URL. Pentru a preveni motoarele de căutare să indexeze mai multe versiuni ale unei pagini, Google recomandă prezența unui tag de auto-referință pe fiecare pagină din site-ul tău.


Google vrea să răsplătească site-urile cu conținut original si de valoare – nu conținut care este luat din alte surse și răspândit pe mai multe pagini. Deoarece motoarele vor să aducă cea mai bună expereriență pentru utilizatori, ei optează uneori să afișeze un canonical. Asta înseamnă că Google vrea să afișeze doar o versiune a unui conținut.


Este un lucru foarte comun pentru website-uri să dețină mai multe pagini duplicate pentru a sorta opțiunile.


De exemplu, pe un site e-commerce, s-ar putea să ai un mod de sortare a produselor, cum ar fi sortarea după categorii în funcție de preț. Acestea pot creea un URL ca acesta: example.com/mens-shirts?sort=price_ascending. Adăugați mai multe filtre precum culori, mărime, material, brand ,etc. și gândiți-vă câte variații ale paginii produsului pricipal vor creea.


Acum că ai aflat mai multe despre SEO, probabil ți-ai dat seama cât este de important. Scrie-ne acum dând un click aici iar noi vom ocupa de SEO-ul tău. Dacă dorești să te ținem la curent cu ultimele noastre articole, te poți abona la newsletter mai jos.

Facebook Ads: 5 lucruri pe care le poți face imediat pentru a avea reclame mai eficiente.

  • vei salva bani și timp
  • vei știi cum să testezi eficient reclamele
  • vei știi cum să îți optimizezi reclamele
  • Apasă pe butonul de mai jos și vei primi gratuit ebook-ul pe Messenger!


Related Post

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *