fbpx

Salut și bine te-am regăsit. Sergiu sunt. Astăzi aș vrea să îți povestesc puțin despre costurile promovării în mediul online. S-ar putea să fii în situația de a alege o echipă de marketing și să nu știi exact care ar fi costurile, iar acest articol îți va ușura mult treaba. De asemenea, dacă nu te-ai abonat încă la newsletterul nostru și nu ai citit eBook-ul nostru despre reclamele Facebook eficiente, la finalul articolului ai opțiunea de a face acest lucru. Acum, hai să trecem la subiect.

Atunci când vine vorba de promovare online, unul dintre cele mai importante aspecte este alocarea bugetului. Deși pare doar un detaliu, de multe ori este un detaliu decisiv, un detaliu care face diferența între o campanie de marketing profitabilă și un eșec, dar despre asta voi vorbi mai târziu. Acum, pentru a îți putea face o parere despre cât de mult costă promovarea online, trebuie să ținem cont de următoarele lucruri:

1. Produsul / serviciul pe care îl promovezi și prețul acestuia

De ce e important produsul? Acesta ne poate spune mai multe despre potențialii noștri clienți.

De exemplu, un fast food se poate adresa aproape oricui, exceptând oamenii la regim, sportivii și încă câteva categorii asemănătoare de oameni. Practic, numărul potențialilor clienți pentru Fast Food e foarte mare și se rezumă la aproape toți oamenii ce sunt sau trec prin zona fast food-ului respectiv.

Pe de altă parte, un magazin Italian care vinde șuncă de specialitate ar trebui să se adreseze în mare parte cunoscătorilor, fiind o piață deja existentă. Pe lângă asta, o parte din bugetul de marketing poate fi îndreptat spre “educarea” altor potențiali clienți în legatură cu șunca Italiană, procesul prin care ea trece, tipurile de șuncă, în speranța că mai apoi poate deveni un client pe termen lung al celor care i-au deschis aceste orizonturi.

Comparând audiențele celor două, ne dăm seama că Fast Food-ul ar avea un număr mult mai mare de potențiali clienți în fața cărora s-ar putea prezenta.

In general, ca regulă nescrisă în marketing, se știe următorul lucru: cu cât audiența e mai mare, cu atât costurile sunt mai mici. Totuși, dacă audiența este prea mare, s-ar putea ca în ea să fie și oameni care nu sunt deloc interesați de produsele / serviciile tale, motiv pentru care eficiența s-ar putea sa fie mai scăzută.

Un alt detaliu important aici e prețul produsului pe care îl promovezi. E ușor de ințeles ca un produs care costă 90 de lei are șanse mult mai mari să fie vândut decât un produs de 1900 de lei. De ce? Pentru că un produs de 90 de lei poate fi cumpărat de oricine și poate fi cumpărat imediat, fără a cerceta prea mult piața și restul produselor similare. Totuși, majoritatea oamenilor ce cumpără un produs de o valoare mai ridicată, vor cerceta înainte de a lua o decizie: ce produse oferă concurența? Care sunt prețurile lor? Ce alternative există?

Ca o altă regulă nescrisă, putem nota următoarele: cu cât produsul/serviciul este mai scump,cu atât șansele de a fi vândut sunt mai mici.

2. Domeniul de activitate

Domeniul de activitate este foarte relevant în alegerea bugetului de marketing. Cu cât domeniul de activitate e unul mai aglomerat, cu atât costurile reclamelor vor fi mai mari. Totuși, există și excepții: de exemplu, in domeniul modei, chiar dacă concurența este una acerbă, publicul țintă este unul extrem de mare, deoarece toti oamenii sunt nevoiți să își cumpere haine. Faptul că publicul țintă e foarte mare ajută totuși la menținerea costurilor de publicitate mai jos. Totuși, având în vedere că adaosurile sunt din ce in ce mai mici din cauza concurenței, s-ar putea ca și acele costuri mici să fie suficient de mari încât să vă dea bătăi de cap inițial.

3. Rezultatele pe care doriți să le obțineți

a. Poți încerca să vinzi direct pachetul de albire la costul întreg sau la un preț redus.

Avantaje: clientul care a plătit va veni aproape 100% și la sedință. Aproape toți cei care cumpără vor fi și clienți.

Dezavantaje: în cazul în care accepti doar plata cu cardul, s-ar putea sa pierzi o parte din clienți din această cauză. Apoi, s-ar putea ca o parte din potențialii clienți să considere, la nivel subconștient, din cauză că ai încercat să vinzi prea repede produsul, că este o inșelătorie sau că există lucruri ascunse

b. Poți oferi o reducere fixă sau procentuală tuturor celor care completează un formular și se prezintă în termen de maxim 7 zile la locația fizică. Vânzarea pachetului se va face la locație.

Avantaje: oamenii își oferă mai ușor informațiile de contact. Apoi, poți să îi suni pe toți oamenii și să îi programezi la cabinetul de albire. Numărul potențialilor clienți va fi mult mai mare, deoarece trebuie să câștigi mult mai puțină încredere din partea potențialului client pentru a îți da datele sale de contact decât pentru a plăti pentru serviciul tău.

Dezavantaje: bineînțeles că există și dezavantaje, unul dintre acestea fiind chiar faptul că va trebui să contactezi telefonic toți oamenii care au completat formularul tau. Apoi, un alt dezavantaj este că, cel mai probabil, o parte dintre ei vor renunța la idee și nu vor veni.

c. Poți încerca să ajungi la cât mai mulți oameni din zonă cu o ofertă sau cu un mesaj promoțional, în speranța că cineva va veni.

Avantaje: dacă faci asta pe Facebook de exemplu, vei avea costuri mai mici decât dacă ai folosi obiective precum Lead Generation.

Dezavantaje: În primul rând, e greu de contorizat. În marketing, vrei să fii sigur că ajungi în punctul în care știi exact, cu virgulă, cât de mult te costă achiziția unui client nou sau care este venitul mediu anual / client. Pe lângă asta, dacă oferta nu este una extrem de bună sau dacă serviciul nu este un serviciu extrem de căutat, atunci șansele de reușită ale unei astfel de campanii sunt 0.

Înainte de a trece la partea în care vorbim cifre, am rămas dator cu o explicație: De ce poate fi bugetul un decisiv într-o campanie de marketing?

Pe lângă cifre, în marketing aproape totul se face prin testare. Schimbarea unui cuvânt în oferta ta poate să iți dubleze conversiile sau să ți le înjumătățească. Un emoticon în plus sau în minus poate face același lucru. Poți presupune unele lucruri, mai ales după ce experiența ta în domeniu crește, dar nu poți știi sigur niciodată. Așadar, trebuie să testezi, iar testatul inseamnă bani plătiți
pe reclame. Un buget prea mic te poate duce aproape, uneori chiar foarte aproape de formula câștigătoare care ți-ar putea produce profit. Totuși, din cauză ca ai epuizat bugetul, s-ar putea să te oprești și să pierzi, practic, toți banii investiți până atunci. Daca trecem în cealaltă extremă, un buget care nu e clar definit de la început te poate duce în situația în care cheltui bani ineficienți și pierzi mai mulți bani decât ai fi planificat inițial. Promovarea online poate aduce venituri foarte mari sau poate pierde sume considerabile de bani peste noapte. E important să o faci responsabil.

Noi, la Brand Developer, acceptăm doar clienți care sunt dispuși să investească cel puțin 2000 de lei / luna in partea de marketing online pe o perioada de minim 3 luni. Facem asta pentru a minimiza riscurile de ambele parti: noi suntem siguri ca putem obtine rezultate foarte bune pentru ca bugetul si timpul permit o testare detaliata, iar clientul va obtine maximul de beneficii, pentru ca, chiar daca spre exemplu timp de o luna sau doua nu se obtine profit, ulterior vom avea informatia necesara pentru a aduce rezultatele dorite.

Acum, hai să încercăm să traducem matematic tot ce am discutat pănă acum:

  1. 1. Cât de mare e audiența ta?
  2. 2. Care este prețul mediu al produselor sau serviciilor tale?
  3. 3. Ce vrei să obții în urma campaniilor de promovare? Vânzări directe, Lead-uri, Vizibilitate?

Facebook Ads: 5 lucruri pe care le poți face imediat pentru a avea reclame mai eficiente.

    • vei salva bani și timp
    • vei știi cum să testezi eficient reclamele
    • vei știi cum să îți optimizezi reclamele

Apasă pe butonul de mai jos și vei primi gratuit ebook-ul pe Messenger!


Related Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *