Cum să îți crești vânzările cu ajutorul reclamelor PPC
Panoul de control al Google Ads îți dă fiori? Vă scapă diferența dintre Căutare și Afișare? Acronimele precum PPC, CTR, CTA și CPC te fac să te simți ca la un test la matematică?
Nu ești singurul ce simte asta la început.
PPC (pay per click) este pentru unele persoane #1 în ceea ce privește temerile din marketing. De obicei lumea sfârșește prin a spune că “Am încercat, dar nu a funcționat.“. PPC poate fi o sarcină dificilă și greoaie, dar ghici ce? Poate fi de asemenea un lead.
Acum, vom trage o privire la cum PPC-ul poate să pună puțină magie în strategia ta de online marketing. Acesta nu este un test rapid care este pe terminate, așa că relaxează-te și pregătește-te să înveți cât de minunată este lumea căutărilor și afișărilor!
Ce înseamnă PPC?
Cele două motoare de căutare principale care asigură PPC sunt Google și Bing (da, Bing). Amândouă oferă servicii de PPC pentru promovare. Fiecare își prezintă astfel oferta în fața unei audiențe captivate de căutări. Acum, nu va trebui să știți multe lucruri despre PPC – trebuie să ajungeți familiarizați cu jargonul, acronimele și mecanismul.
A trecut o vreme de când nu ați mai învățat un set de cuvinte noi? Hai să o luăm de la început:
Reclamele PPC (pay per click) sunt un model de marketing online în care agenții de publicitate (tu) plătesc o taxă de fiecare dată când o reclama este accesată de către un user.
Mic dicționar de marketing:
Căutarea plătită se referă la anunțurile plătite afișate pe pagini în urma rezultatelor căutării. Cu aceasta tu poți targheta cuvintele cheie care sunt relevante pentru compania/ serviicile tale și licitezi pentru ca anunțurile tale să fie afișate când acele cuvinte cheie sunt căutate de utilizatori. Le-ai mai văzut și înainte, acele reclame din partea de sus a paginii (și câteodată în partea de jos) în urma căutării pe motoarele de căutare. Acestea sunt reclamele de căutare, și o persoană ca mine petrece ceva timp pentru a cerceta, formula și testa fiecare reclamă pentru tine să îți atragă atenția (și click-urile tale).
Anunțurile grafice sunt puțin diferite și numele indică faptul că ele includ imagini (sau, în unele cazuri, videouri, gif-uri). În cazul în care căutarea se bazează pe cuvinte cheie, afișează reclamele pentru audiență pe canale, pagini, pe tot internetul, pe baza unor topicuri (cum ar fi Business, Stil de viață, Frumusețe etc.).
CPC (cost per click) este un cuvânt pe care probabil l-ai auzit — este suma pe care o plătești pentru fiecare click al utilizatorilor. Depinde cât de folosite sunt cuvintele cheie, CPC-ul ar putea fi mai mare sau mai mic. Furnizorii PPC folosesc un sistem de licitații, așadar CPC-urile se schimbă în funcție de cât de popular este acel cuvânt pentru motorul de căutare.
CTR (click through rate) este exact cum sună: acesta este procentul oamenilor care văd reclama în comparație cu numărul de click-uri pe aceasta. Acum, știu că am spus că nu este vorba despre un test la matematică (și chiar nu este) dar tot timpul este cineva care vrea să știe CUM aceste procente sunt determinate. Este o formulă simplă:
Click-uri / Vizualizări = CTR
Vezi? Nu e nimic ce să te sperie. Doar o simplă împărțire. Și ghici ce? Este calculată pentru tine, deci poți lăsa calculatorul deoparte.
CTA (call to action) este acțiunea pe care o vrei de la oameni să o facă. SUNĂ ACUM! CONTACTEAZĂ-NE! ÎNREGISTREAZĂ-TE! toate acestea sunt comune și probabil le întâlnești în fiecare zi. CTA-urile sunt de fapt o parte critică a modelului conversiei: dacă acestea sunt PREA agresive atunci oamenilor le va fi frică să dea click, dar dacă acestea nu ies în evidență se poate ca sentimentul de urgență să se piardă, ceea ce înseamnă ca oamenii tot nu vor da click.
Conversia (nu este un acronim… ciudat) este …. o conversie. Depinde de CTA-ul pe care îl alegi, conversia ta este acțiunea pe care tu vrei ca oamenii să o ia. Apeluri, click-uri, înregistrări, achiziții, etc. Să știi ce acțiune vrei ca CTA-ul tău să transmită este o componentă critică pentru a face o campanie de reclame de succes.
Mda. Știu că sunt o mulțime de noi cuvinte în vocabularul tău, dar mărirea numărului de cuvinte pe care le cunoști din marketing te ajută la memorie ȘI la următoarea întrebare de mai jos.
Ce urmează: De ce PPC-ul este important pentru business-ul meu?
Statistici Importante PPC
Acum știm CE este și trebuie să știm DE CE. Aruncă o privire pe statisticile PPC:
- • există mai mult de 160 de miliarde de căutări pe Google, așadar investind în reclamele PPC pe Google este ca și cum ai oferi brand-ului tău o expunere semnificativă către audiența țintită;
- • 30% din căutările lunare pe motoarele de căutare sunt făcute pe Bing, ceea ce ne arată că Google Ads nu este singurul canal pe care îl poți folosi pentru strategia PPC;
- • în conformitate cu Google, business-urile care folosesc Google Ads PPC platform au o returnare a investiției de 2$ la fiecare 1$ cheltuit;
- • licitațiile Bing se dovedesc a fi mai ieftine decât cele ale Google Ads (dar nu uita că acest lucru se întâmplă deoarece cuvintele cheie sunt mai puțin competitive datorită audienței mai mici);
- • persoanele care ajung pe pagina ta după ce au dat click pe o reclamă PPC sunt cu 50% mai motivate să achiziționeze un produs decât persoanele care au ajuns organic pe pagina ta;
- • reclamele PPC apar în partea de sus a paginii de căutare a Google. Considerând că 95,3% din click-uri sunt pe primele 4 rezultate ale căutării, reclamele au cele mai bune șanse de a fi accesate în favoarea listărilor organice;
- • primele 3 reclame plătite pe pagina de căutare a Google primesc în medie 41 la sută din click-uri;
- • 58% din utilizatorii de pe Bing sunt femei comparativ cu Google unde sunt doar 45% din utilizatori de gen feminin;
- • reclamele PPC pot ajuta la creșterea gradului de cunoaștere a brand-ului tău cu 80%;
- • aproape 46% din consumatori nu pot spune care este diferența dintre reclamele PPC și listările organice de pe pagina de căutare Google, ceea ce arată ca reclamele PPC arată precum reclamele obișnuite;
Concluzii
În urma statisticilor, pe scurt putem spune că PPC-ul nu aduce doar mai multe lead-uri pentru business-ul tău, dar aduce și mai multe lead-uri calificate care cheltuiesc mai mulți bani decât lead-urile obișnuite.
Dacă vrei să ai o echipă specializată pentru a te ajuta să obții aceste lead-uri, atunci poți să vezi cum facem noi marketing pe pagina noastră/marketing. Scrie-ne aici pentru o consultanță. Pentru a te ține la curent cu ultimele noastre articole, te poți abona la newsletter mai jos.
Facebook Ads: 5 lucruri pe care le poți face imediat pentru a avea reclame mai eficiente.
- vei salva bani și timp
- vei știi cum să testezi eficient reclamele
- vei știi cum să îți optimizezi reclamele
Apasă pe butonul de mai jos și vei primi gratuit ebook-ul pe Messenger!